Iohannis, solicitare URGENTĂ către Guvern: "Nu trebuie să se mai repete niciodată"

Iohannis, solicitare  URGENTĂ către Guvern: "Nu trebuie să se mai repete niciodată"

Preşedintele Klaus Iohannis cere modificarea legii electorale, astfel încât românii să nu mai fie "supuși la umilințe" la urne.

"Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. Foarte mulți dintre aceștia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în secțiile de votare din străinătate", a afirmat președintele, miercuri, la Cotroceni.

Klaus Iohannis a spus că a trimis Guvernului şi celor două camere ale Parlamentului o scrisoare în care cere măsuri de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale.

"Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României și președinților celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluțiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare; modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor; mărirea numărului de secții de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri".

Preşedintele cere Guvernului să elaboreze "urgent" un proiect de lege care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale. Totodată, Klaus Iohannis a spus că, dacă va fi nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament până finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Solicit partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de scrutinul din 26 mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectul care urmează fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Loading...
Comenteaza