Kelemen, despre protocoale: UDMR a avut informaţii, dar nu a avut probe. Legislaţia trebuie amendată

Kelemen, despre protocoale: UDMR a avut informaţii, dar nu a avut probe. Legislaţia trebuie amendată

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Cluj, despre protocoale, că legislaţia trebuie amendată astfel încât să nu se mai întâmple abuzuri şi că nu este în folosul nimănui să existe echipe mixte, de procurori şi ofiţeri din servicii, care fac dosare împreună.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează protocoalele semnate de SRI cu diverse instituţii şi dacă s-au comis abuzuri în urma protocolului SRI – Parchetul General, Kelemen Hunor a spus că situaţia este extrem de gravă.

”Subiectul protocoalelor este cel mai important din aceste zile în politica noastră internă, dar nu numai, ci şi în ceea ce priveşte aprecierea României pe plan internaţional. Noi de foarte mult timp vorbim de aspecte care nu sunt în regulă, care sunt dincolo de limitele statului de drept, dincolo de drepturile fundamentale ale omului. La început, lumea zicea că <lasă că îs ungurii>> sau că vrem să apărăm pe nu ştiu cine. (…) Trebuie amendată legislaţia încât astfel de abuzuri să nu se mai întâmple, pentru că nu este în folosul numănui să existe echipe mixte, să existe procurori şi ofiţeri din servicii care fac dosare împreună, nu se poate accepta că cei de la procuratură au obligaţia de a informa cum au fructificat, cum au folosit informaţiile primite. Este o situaţie extrem de gravă”, a spus Kelemen.

Acesta a precizat că UDMR a avut informaţii, dar nu a avut probe, că există astfel de protocoale, în condiţiile în care s-a simţit în câteva procese că aceste protocoale înseamnă nu numai secretizarea probelor pentru marele public, dar nici persoana acuzată nu avea voie să ştie se află în acest dosare, nici avocatul său, doar procurorul şi judecătorul.

”Asta înseamnă că am depăşit de mult statul de drept, nu există o justiţie corectă, echitabilă. În acest moment eu spun că nu se poate merge mai departe dacă aceste chestiuni nu sunt corectate, nu pentru unii, ci pentru noi toţi, pentru sănătatea democraţiei, pentru sănătatea societăţii, pentru a restabili încrederea în justiţie. Într-o anumită zonă a justiţiei, lucrurile stau foarte grav, e vorba de procuratură, nu de judecători. Aşteptăm răspuns de la CSM, de la factorii care au o responsabilitate uriaşă”, a subliniat preşedintele UDMR.

Kelemen s-a declarat de acord cu judecătoarea Dana Gârbovan sau cu poziţia unor avocaţi pe tema protocoalelor, în condiţiile în care cei menţionaţi vin din sistemul judiciar şi ştiu ce se întâmplă în interiorul sistemului, la nivelul parchetelor, al judecătoriilor, al curţilor de apel.

”Cred că este foarte bine că a fost desecretizat acel protocol, dar trebuie să mergem mai departe”, a conchis liderul Uniunii.

Loading...
Comenteaza