Kelemen Hunor, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: "Sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat"

Kelemen Hunor, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni:
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că situaţia comunităţii maghiare este mai precară decât în urmă cu un an, având în vedere că naţionalismul distructiv a revenit în actualitate, în condiţiile în care ''în această ţară s-a instaurat falsul concept că totul este permis''.

''Avem puţine motive pentru care să simţim astăzi o atmosferă pe deplin sărbătorească. De săptămâni întregi analizez, împreună cu colegii mei, dacă direcţia pe care ne aflăm, experienţele pe care le trăim, sunt de fapt începutul unei schimbări nedorite, sau doar o replică negativă a ceea ce credeam cu toţii că am reuşit să lăsăm în urmă, odată pentru totdeauna.

Un sigur lucru însă, putem afirma cu certitudine: libertatea maghiarilor din Transilvania se află într-o situaţie mai bună decât cu 26 de ani în urmă, dar mai precară decât era în urmă cu un an. Realitatea ne arată că, în ceea ce priveşte sentimentul nostru de libertate, astăzi, avem mai degrabă motive de tristeţe şi îngrijorare, decât pentru a sărbători'', a spus preşedintele UDMR, cu ocazia comemorării, la Satu Mare, a 168 de ani de la Revoluţia paşoptistă.

El a subliniat că ''sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat'', având în vedere că au apărut ''noi tipuri de ameninţări, s-au intensificat manifestările anti-maghiare, pe care le credeam demult încheiate, iar naţionalismul distructiv, alimentat de ură, a revenit în actualitate''.

''Dispoziţia noastră colectivă este afectată de incorectitudinile experimentate la diverse nivele: proiecte de lege, abuzuri instituţionale, sau accentuarea sentimentului de ură şi stigmatizare socială promovată de mass-media. Nu încetăm să ne exprimăm uimirea pentru tot ceea ce se întâmplă. Deşi nu îl vedem, ştim foarte bine cine este duşmanul. Nu îl vedem, deoarece, îmbracă mereu noi forme, are mereu o nouă faţă.

Nu îi vedem adevăratul chip, simţim însă, că este extrem de hotărât, nu vrea să se oprească. Constatăm, în acelaşi timp, că foloseşte instrumente moderne, cu efect de bumerang: dacă îndrăznim să vorbim despre ceea ce simţim cu adevărat, atunci cuvintele, oricât ar fi de corecte şi adevărate, se întorc împotriva noastră'', a mai susţinut Kelemen Hunor.

El s-a referit la faptul că spaţiul public ar fi dominat de disputele privind ideea de libertate şi siguranţă, plasate în contradicţie. Liderul UDMR s-a arătat deranjat şi de faptul că cine invocă doar exercitarea distorsionată a justiţiei este declarat critic al sistemului judiciar.

Prin periclitarea identităţii naţionale şi contestarea dreptului de folosire a limbii materne, se pune sub semnul întrebării libertatea umană în sine, a mai accentuat Kelemen Hunor, criticând, de asemenea, faptul că după ce UE şi-a deschis porţile, ''în această ţară s-a instaurat falsul concept că totul este permis''.

''Mesajul pe care îl transmitem prietenilor noştri români este următorul: libertatea noastră nu afectează cu nimic libertatea voastră. Prin libertatea noastră de a rămâne în continuare maghiari pe pământul nostru natal, al părinţilor noştri, nu periclitează în niciun fel libertatea lor, a românilor'', a fost mesajul său către majoritari.

Loading...
Comenteaza