Luminiţa de la capătul tunelului lui Boc

Luminiţa de la capătul tunelului lui Boc
Primăria Cluj-Napoca anunţă pentru începutul lunii decembrie o nouă dezbatere publică pe tema pasajului rutier subteran pe sub zona istorică a municipiului, un prim pas spre descongestionarea traficului din centru.

Oficialii Primăriei Cluj-Napoca susţin că au primit patru noi propuneri tehnice din partea societăţii Arcadis Gedas pentru traseul pasajului rutier subteran. Acestea au fost înaintate municipalităţii de societatea belgiană la începutul lunii şi au urmărit evitarea demolării celor şase imobile de pe strada Clinicilor, aşa cum s-a propus iniţial. Deocamdată, nici una dintre variante nu a fost analizată. O decizie privind amenajarea pasajului rutier pe direcţia Moţilor - B-dul 21 Decembrie va fi luată, cel mai probabil, la începutul lunii viitoare.

 

“într-adevăr, cum am mai spus, la începutul lunii noiembrie am avut o întâlnire cu reprezentanţii Arcadis Gedas din Belgia şi TGH Iaşi, cei care se ocupă de proiectul tunelului pe sub centrul istoric al oraşului. Aceştia ne-au înaintat patru propuneri, cuprinzând date tehnice vizavi de traseul şi execuţia pasajului”, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, viceprimarul Sorin Apostu. Acesta a adăugat că până în prezent, municipalitatea nu a analizat soluţiile tehnice propuse.

“Au mai rămas 20 de zile, termen în care putem să analizăm propunerile şi să luăm o decizie”, a afirmat viceprimarul. Apostu a menţionat că, în principal, propunerile tehnice sunt de aşa manieră, încât pentru amenajarea pasajului subteran să nu mai fie nevoie de exproprierea celor 16 case de pe strada Clinicilor.

 

La prezentarea proiectului în cadrul unei şedinţe de urbanism din luna octombrie, arhitectul Sorin Scripcaru a anunţat că varianta finală a tunelului implică demolarea celor 16 case de la intersecţia străzilor Moţilor şi Clinicilor. Imediat după acest anunţ, locuitorii de pe Clinicilor  şi-au exprimat, într-o petiţie adresată edilului Emil Boc, refuzul de a-şi vinde locuinţele.

 

Marius Handabuţ, cel care reprezintă cetăţenii din zona străzii Moţilor şi Clinicilor, a venit la şedinţa forului local din luna octombrie pentru anunţa că cetăţenii nu sunt de acord să-şi vândă casele, indiferent de câţi bani ar primi de la Primărie. Acesta a declarat că va depune şi un memoriu semnat de toţi cei pe care Primăria a anunţat că vrea să-i exproprieze şi să le demoleze casele împotriva intenţiei municipalităţii de a le demola casele.

 

Marius Handabuţ a solicitat oficialilor municipalităţii să facă un inventar corect al proprietăţilor din zona Clinicilor presupuse a fi afectate de tunelul rutier subteran, având în vedere că, în zonă, preţul terenului pe metru pătrat este 1.200-1.500 de euro, iar multe dintre clădiri au valoare istorică. “Poate că, dacă s-ar evalua corect proprietăţile, s-ar ajunge la concluzia că este mai avantajos din punct de vedere financiar să faci un pasaj pe deasupra”, a atras atenţia reprezentantul proprietarilor din zona Moţilor – Clinicilor.

 

Municipalitatea spune că temerile cetăţenilor sunt, deocamdată, nejustificate. “Ceea ce s-a anunţat sunt doar date estimative. La începutul lunii decembrie ne vom pronunţa asupra unei soluţii tehnice. De data aceasta, chiar vom organiza dezbaterea publică promisă, cu privire la proiectul pasajului subteran, dar după ce vom analiza propunerile pe care Arcadis ni le-a înaintat”, a atras atenţia Apostu.

 

 Comisia de urbanism a Primăriei şi-a dat deja acordul asupra oportunităţii amenajării pasajului rutier pe sub centrul istoric al oraşului. Avizul de oportunitate nu a fost deocamdată înaintat spre aprobare forului local.

 

Investiţia iniţială pentru amenajarea tunelului prin metoda forajului cu o maşină cu scut era estimată de belgieni la 78 de milioane de euro. La şedinţa de urbanism s-au avansat alte cifre, conform cărora pentru amenajarea celor aproximativ doi kilometri de tunel ar fi nevoie de 110 de milioane de euro, în afară de costurile exproprierilor pe care le implica varianta propusă de proiectanţi. Până în prezent, Primăria a mai anunţat de două ori că va organiza dezbateri publice cu privire la realizarea pasajului subteran, una în vara acestui an, iar cealaltă în toamnă. Nici una nu s-a materializat, însă.

 

De proiectarea pasajului se ocupă societatea Arcadis Gedas NV din Belgia, în asociere cu ieşenii de la TGH SRL, care au câştigat licitaţia organizată de Primărie în luna ianuarie. Preţul oferit de Arcadis şi TGH a fost de 1,09 milioane de lei fără TVA. Cei doi asociaţi au menţionat că vor finaliza proiectul în 357 de zile. Pasajul are ca scop devierea traficului rutier din centrul istoric, unde vor circula doar bicicliştii, pietonii şi mijloacele de transport în comun.

Loading...
Comenteaza