Manuel Chira, noul şef al PNL Cluj-Napoca

Manuel Chira, noul şef al PNL Cluj-Napoca
Fost candidat de sacrificiu al liberalilor la primărie, fost lider al grupului PNL din consiliul local, debarcat din această funcţie, apoi eliminat de pe locurile eligibile pentru un nou mandat, „trecut pe linie moartă”, cum singur spune, medicul cardiolog Manuel Chira (foto) a revenit spectaculos în partid, direct preşedinte – interimar, e drept – al organizaţiei municipale PNL Cluj-Napoca.

Surse din interiorul formaţiunii pun această surprinzătoare revenire pe seama luptei pentru preluarea, respectiv păstrarea controlului organizaţiei judeţene care s-ar duce, în acest moment, între Horea Uioreanu şi Marius Nicoară. Potrivit aceloraşi voci, victoria lui Chira în cursa pentru preşedinţia interimară a organizaţiei municipale, cu 15 la 12 voturi în faţa fostului deputat Mircea Puşcă, ar reprezenta o primă victorie a taberei preşedintelui Consiliului Judeţean.

Votul pentru noul lider interimar al, organizaţiei judeţene a fost dat în cadrul Biroului Politic Teritorial Cluj (BPT), iar Nicoară a recunoscut public că a votat cu Puşcă, ceea ce ar sugera că Uioreanu a preluat, în fapt, controlul forului conducător al organizaţiei judeţene.

„Hai să vedem ce scor are unul şi ce scor are celălalt. Nicoară a candidat de patru ori uninominal (de două ori la primărie, o dată la preşedinţia consiliului judeţean şi o dată la Senat - n.red.) şi de patru ori a pierdut, că în parlament a intrat la redistribuire, deci 0-4. Uioreanu a candidat de două ori (la Camera Deputaţilor şi la preşedinţia consiliului judeţean - n.red.) şi de fiecare dată a câştigat, deci 2-0 pentru el. Şi atunci despre ce vorbim?", a spus unul dintre participanţii la şedinţa BPT de ieri. Aceeaşi sursă a explicat că debarcarea lui Marius Nicoară din fruntea organizaţiei judeţene, deocamdată, n-ar fi în avantajul liberalilor clujeni, datorită funcţiei de membru al Biroului Politic Central pe care o deţine Nicoară.

Atât Nicoară, cât şi Uioreanu neagă existenţa vreunui conflict, cu excepţia unor diferenţe de viziuni punctuale Totuşi, Nicoară a recunoscut că n-a câştigat candidatul său. „Într-adevăr, eu l-am votat pe Mircea Puşcă, dar aş fi preferat să candideze doamna Steluţa Cătăniciu. Dumneai, din păcate, n-a dorit să candideze", a spus Nicoară. Uioreanu n-a vrut să spună cu cine a votat. Diferenţa dintre cei doi a apărut la aprecierea rezultatelor obţinute de PNL Cluj la referendum. „Au fost rezultate bune, în condiţiile în care avem primar PDL la Cluj-Napoca, iar 16%, populaţia de etnie maghiară, n-a ieşit la vot", a apreciat Nicoară, în vreme ce, pentru Uioreanu, aceleaşi rezultate sunt „nemulţumitoare".

„Într-adevăr, am fost trecut uşor pe linie moartă în partid, în ultima vreme, dar nu m-a deranjat, pentru că eu fac politică din plăcere, din pasiune. De această dată cred că au fost apreciate ataşamentul şi loialitatea mea faţă de partid. Când eram în consiliul local, la fiecare şedinţă, veneau cei din PDL la mine şi îmi spuneau «Vino la noi, nu vezi cum te tratează ai tăi?», însă, de fiecare dată eu le răspundeam acelaşi lucru: «Cred că mă confundaţi, eu nu sunt Adrian Popa»", şi-a explicat Chira surprinzătoarea revenire politică. El spune că, în cele trei luni cât durează, potrivit statutului partidului, un mandat de preşedinte interimar vrea să dea jos milităria din pod. „Voi introduce în organizaţie o disciplină militară sau semi-militară. În primul rând nu mai vreau să dăm semnale contradictorii, vreau să avem o poziţie unitară şi mă gândesc să introducem punctaje cu mesajele care trebuie comunicate public, ca la Bucureşti. Pe urmă, colegilor din Biroul Municipal le voi da responsabilităţi clare şi mână liberă să le îndeplinească, dar vor răspunde «cu capul» pentru modul în care îşi vor îndeplini sarcinile", a afirmat Chira.

Amintim că, de aproape doi ani, din toamna lui 2010, când Nicoară a dizolvat conducerea aleasă a PNL Cluj-Napoca, organizaţia municipală este condusă interimar de structuri schimbate la fiecare trei luni. Până acum s-au rotit la conducere, fostul preşedinte ales, Adrian Oros, şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Mircea Abrudean. Ieri a fost pentru prima oară când a existat concurenţă, iar preşedintele interimar a fost ales prin vot. „Statutul nu ne permite să organizăm alegeri interne cu trei luni înaintea unor alegeri naţionale, iar în ultima vreme s-au succedat tot felul de alegeri, referendum. Aşteptăm un moment de linişte electorală, pentru a alege o conducere legitimă la organizaţia municipală", a explicat Nicoară.

 

 

Loading...
Comenteaza