Matis Jeno: „Retragerea ordinului acordat lui Tokes nu poate schimba istoria"

Matis Jeno: „Retragerea ordinului acordat lui Tokes nu poate schimba istoria
Reprezantantul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) - formaţiune ale cărei baze le-a pus Laszlo Tokes, fostul deputat Matis Jeno, apreciază drept „neavenită şi nelalocul ei" scrisoarea premierului adresată preşedintelui Băsescu prin care îi cere şefului retragerea Ordinului Steaua României acordat episcopului reformat.

"Cred că propunerea primului ministru este o acţiune neavenită şi nelalocul ei. Tokes a primit distincţia pentru rolul său jucat în Revoluţia de la Timişoara din 15-21 decembrie, pentru că după 22 decembrie nu mai putem vorbi despre revoluţie ci despre evenimente. Ordinul Steaua României i-a fost acordat lui Tokes Laszlo la 20 de ani de la Revoluţia de la Timişoara. Nu cred că o propunere de revocare a ordinului poate schimba istoria", a precizat Matis.

Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune retragerea acestei distincţii, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Premierul aminteşte că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune preşedintelui ca, în baza atribuţiilor constituţionale, să decidă asupra oportunităţii declanşării procedurilor legale în vederea retragerii acestui titlu", afirmă sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Ponta mai arată că afirmaţiile lui Tokes au fost dezaprobate la nivelul întregii societăţi româneşti, inclusiv din partea preşedintelui României.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".
(Titus CRẶCIUN)

 

 

Loading...
Comenteaza