Miniştrii României, şcoliţi la Cluj (I)

Miniştrii României, şcoliţi la Cluj (I)
Cluj-Napoca este al doilea centru universitar furnizor de miniştri, după Bucureşti. Trei premieri şi alţi 23 de miniştri au absolvit facultăţi clujene.
26 de absolvenţi şi un ministru cu doctoratul luat la Cluj sunt contribuţia şcolii clujene la cele 14 guverne postdecembriste. După 1989, n-a existat nici un cabinet fără măcar un clujean sau un absolvent la Cluj. Cele trei “fabrici” de miniştri sunt UBB, UTCN şi USAMV.

“Şefi de promoţie” pot fi consideraţi cei trei premieri: Victor Ciorbea, Emil Boc şi Gavril Dejeu, ultimul, prim-ministru interimar. Clujul a mai dat alţi trei vicepremieri: Ion Aurel Stoica, Ioan Rus şi Marko Bela. Cabinetele cu cei mai mulţi clujeni sau absolvenţi la Cluj – câte şapte – au fost Ciorbea şi Tăriceanu, urmate de Boc V, cu cinci miniştri cu rădăcini clujene. Cu 17 diplomaţi şi un absolvent de doctorat, Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) domină la capitolul “fabrici de miniştri”. Pe locul doi se situează Universitatea Tehnică (UTCN), fost Institut Politehnic (IP), cu opt miniştri, urmată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), unde au absolvit doi miniştri. Prin cele mai multe cabinete (5) a trecut Emil Boc, care le-a şi condus pe toate. Prin câte trei guverne au trecut Ion Aurel Stoica, Andrei Marga şi Marko Bela, ultimul fiind vicepremier în toate trei. Au fost miniştri în câte două guverne Gavril Dejeu, Ioan Avram Mureşan, Vasile Puşcaş şi Kelemen Hunor.

Primul guvern post-decembrist, provizoriu, condus de Petre Roman, a avut doi clujeni în componenţă: Ion Aurel Stoica, ministrul Industriei Constructoare de Maşini şi vicepremier, şi Ovidiu Adrian Moţiu, ministru secretar de stat. Stoica a supravieţuit şi în Guvernul Roman II, ca vicepremier însărcinat cu calitatea vieţii şi protecţia socială, ulterior, vicepremier fără portofoliu. A fost singurul ministru cu legături clujene în acel cabinet. Ultimul mandat al lui Stoica a fost în Cabinetul Stolojan, unde a deţinut portofoliul relaţiei cu parlamentul. În acelaşi guvern, ministru al Culturii a fost un alt clujean, Ludovic Spiess, care a studiat însă la Bucureşti.

Trei absolvenţi la Cluj şi-au găsit loc în Guvernul Văcăroiu. Absolvent şi profesor de istorie la UBB, Liviu Maior a fost singurul care a avut un mandat întreg în fruntea Ministerului Învăţământului, plus trei săptămâni de interimat la Cultură. Absolvent al Facultăţii de Filozofie a UBB şi cadru didactic la aceeaşi instituţie, Grigore Zanc a fost ministru al Culturii timp de aproape patru luni. Şase luni a rezistat în scaunul de ministru al Comunicaţiilor Ovidiu Ioan Muntean, inginer electromecanic, absolvent al IP. Un alt clujean, dar care şi-a finalizat studiile la Timişoara, Alexandru Lăpuşan, a fost, trei luni, ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei.

Absolvent al Facultăţii de Drept a UBB, Victor Ciorbea a fost primul premier postdecembrist şcolit la Cluj. A rezistat în funcţie un an şi jumătate, timp în care şi-a adus în echipă alţi şase absolvenţi ai şcolii clujene. Ministrul Justiţiei, Gavril Dejeu, a studiat dreptul la UBB. Aceeaşi facultate au absolvit-o ministrul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, Ioan Oltean şi ministrul delegat pentru minorităţi naţionale Tokay Gyorgy. Absolvent al Facultăţii de Filozofie a UBB şi rector al aceleiaşi universităţi, Andrei Marga s-a aflat la primul său mandat în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale. Ministrul Turismului a fost Akos Birtalan, absolvent al Institutului de Studii Economice al UBB. În fine, pentru două luni, titular al portofoliului Transporturilor a fost Anton Ionescu, absolvent al Facultăţii de Construcţii a IP, profesor universitar la aceeaşi instituţie.

Loading...
Comenteaza