PNL a sesizat Avocatul Poporului privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru mame

PNL a sesizat Avocatul Poporului privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru mame
PNL a depus, vineri, la Avocatul Poporului solicitarea de sesizare a CCR cu excepţia de neconstituţionalitate în cazul OUG nr. 54/2017 şi nr. 55/2017, care vizează şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, a declarat prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu.

"PNL a depus o sesizare către Avocatul Poporului pentru ordonanţa 54 care se referă la şcolile doctorale şi pentru ordonanţa 55, cea care se referă la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor. Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar în fapt, domnul Liviu Dragnea aşa cum ne-a obişnuit în ultima perioadă a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt extrem de clare. Îngrijorătoare este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, faţă de lucruri simple, legi, regulamente şi Constituţie", a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu, la sediul Avocatului Poporului.

Iulian Dumitrescu a precizat că solicitarea liberalilor vizează procedura în care a fost convocat Parlamentul în sesiune extraordinatră.

"Ne referim la procedura în care s-a sesizat Camera Deputaţilor, adică s-a încălcat Constituţia. Trebuia întâi să se întrunească Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor să solicite sesiune extraordinară. Liviu Dragnea pe 7 a solicitat de la sine putere, a plecat în vacanţă şi pe data de 8 s-a întrunit Biroul Permanent al Camerei şi nu a mai fost un preşedinte care să solicite sesiune extraordinară. Noi nu am intrat pe fondul ordonanţelor, ci doar pe respectarea Constituţiei şi regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului", a precizat Dumitrescu.

Liberalul a susţinut că în opinia sa suma de 8.500 de lei este un plafon corect pentru indemnizaţia mamelor.

În solicitarea depusă la Avocatul Poporului PNL a susţinut că OUG privind şcolile doctorale nu-şi justifică urgenţa.

"Adoptarea OUG 54/2017 este neconstituţională şi pentru că Guvernul României a adoptat un act normativ de modificare a unui alt act normativ aflat în procedură parlamentară de legiferare, contrar dispoziţiilor cuprinse în decizia CCR 1431/2010", se arată în documentul PNL, potrivit documentului citat.

Cât priveşte OUG 55, PNL susţine că "aşa-zisa justificare a situaţiei excepţionale invocată de către Guvern este, practic, o recunoaştere a incompetenţei ministrului de resort, a Guvernului în ansamblul său în ceea ce priveşte elaborarea bugetului de stat. Argumentul că sursa bugetară este insuficientă nu poate şi nu constituie un motiv legal pentru a adopta o OUG de restrângere a unui drept".

 

Loading...
Comenteaza