Proiect de lege: Până la 3 ani de închisoare pentru acţiuni care vizează schimbarea ordinii constituţionale

Proiect de lege: Până la 3 ani de închisoare pentru acţiuni care vizează schimbarea ordinii constituţionale
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat de către deputatul PSD Tudor Ciuhodaru în completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, scrie news.ro.

Ca urmare, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: "Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

În expunerea de motive, deputatul PSD argumentează că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant", în condiţiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorităţi „ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român".

Tudor Ciuhodaru consideră că lipsa unor măsuri care „să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări".

Social-democratul precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.

„Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes şi Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român", a conchis Tudor Ciuhodaru.

 

Loading...
Comenteaza