Rareș Bogdan, atenționat de Dăncilă: Există viaţă şi dincolo de campanie

Rareș Bogdan, atenționat de Dăncilă: Există viaţă şi dincolo de campanie

Premierul Viorica Dăncilă a reacționat, joi, la afirmaţiile lui Rareş Bogdan, conform cărora presa din SUA susține că guvernul român ar face "jocurile Chinei" în cazul construcției reactoarelor de la Cernavodă și a spus că reprezentanţii partidelor ar trebui să fie foarte atenţi la ceea ce afirmă, fiindcă "există viaţă şi dincolo de campania electorală".

Viorica Dăncilă a spus că politicienii trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi să vină cu proiecte pentru ţară şi că i-a rugat pe reprezentanţii tuturor partidelor să fie foarte atenţi la ceea ce afirmă în dezbaterile politice, fiindcă "există viaţă şi dincolo de campania electorală".

Premierul a făcut referire la afirmaţiile lui Rareş Bogdan, potrivit cărora reacţiile din presa din SUA privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar indica guvernul român ca făcând "jocurile Chinei" în defavoarea companiilor americane, scrie Agerpres.

"Câteodată astfel de afirmaţii nici nu merită comentate. Se vede că este o gândire doar prin prisma campaniei electorale şi că astfel de afirmaţii pot face rău României. I-am rugat pe toţi, de la toate partidele politice, să fie foarte atenţi la ceea ce afirmă, fiindcă există viaţă şi dincolo de campanie şi importantă este imaginea României şi românii. Bineînţeles că nu este aşa, bineînţeles că avem o relaţie foarte bună cu Statele Unite ale Americii şi cred că aceste afirmaţii sunt doar în ideea de campanie. Iar dacă au impresia că făcând astfel de afirmaţii vor avea un câştig electoral, cred că se înşală. Cred că trebuie să dăm dovadă de mai multă responsabilitate şi să venim cu proiecte pentru această ţară dacă într-adevăr vrem să avem o abordare constructivă, şi nu cu afirmaţii care efectiv pun semne de întrebare asupra imaginii ţării", a afirmat Viorica Dăncilă.

Guvernul, "jocurile Chinei" în afacerea Cernavodă

Candidatul PNL la europarlamentare Rareş Bogdan a declarat, joi, că reacţiile din presa din SUA privind construirea reactoarelor de la Cernavodă indică guvernul român ca făcând jocurile Chinei în defavoarea companiilor americane.

"Dacă vă uitaţi pe presa americană de astăzi, veţi vedea peste cinci articole în care se vorbeşte despre afacerea Cernavodă. Ca să vă daţi seama înspre ce îndreaptă această ţară coaliţia toxică PSD-ALDE susţinută de UDMR. Deci oficialii americani vorbesc despre guvernul PSD-ALDE, care este un grup mafiot, care face jocurile Chinei. Aici nu e vorba despre Opoziţie sau de Putere, ci e vorba despre un stat care ieri a dat adjudecare unei companii chineze de stat, din nou, a doua oară, după guvernul Ponta, pentru reactoarele de la Cernavodă. Gândiţi-vă că avem aici discuţiile din subcomisia de energie şi de securitate naţională, dialogul purtat între un congresman republican şi un secretar de stat care arată dimensiunile grozăviei ticluite la Bucureşti", a afirmat Rareş Bogdan.

Acesta a adăugat că "într-o tăcere totală", o companie de stat - una dintre primele zece companii ale statului român ca forţă, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, în care Ministerul Energiei este acţionar majoritar cu 94%, a semnat pe 8 mai un acord preliminar cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation.

"Vorbim de contract de miliarde pe care statul român îl plăteşte din fonduri proprii, nu din bani europeni, ci din bugetul de stat, iar cei din companiile private americane, companii puternice în care a fost şi statul implicat, au fost respinse. Mi se pare o chestie foarte, foarte gravă. Dacă oamenii ăştia vor, pe de o parte, să ne scoată din Europa, să ne creeze toate problemele posibile, acum ne mai pun şi în situaţia... gândiţi-vă că Nuclearelectrica, prin Cernavodă, e la doi paşi de baza NATO de la Kogălniceanu. Şi asta s-a spus în congresul american, ca problemă. Adică nu doar că ne creează probleme la nivelul Uniunii Europene, transformându-ne dintr-un pol, dintr-o insulă de stabilitate, într-una de instabilitate şi puşi în coadă, după Ungaria şi Polonia, dar reuşesc să ne pună în situaţia de a intra în conflict şi cu principalii noştri parteneri strategici. Deci, credeţi-mă, deja e inconştienţă sau e ticăloşie, nu doar inconştienţă", a mai spus Rareş Bogdan. 

Loading...
Comenteaza