Remaniere în Guvernul PSD. ALDE îl va revoca pe Meleşcanu

Remaniere în Guvernul PSD. ALDE îl va revoca pe Meleşcanu

CEx al PSD se reuneşte, luni, de la ora 12.00, la Parlament. Preşedintele partidului Viorica Dăncilă a afirmat că o temă abordată va fi remanierea care vizează opt ministere, printre care şi unele de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE îl va înlocui pe Teodor Meleşcanu de la MAE.

ALDE se va reuni, tot luni, în şedinţa Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absenţa liderului partidului care a anunţat că este în concediu. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuţie informală cu cei din ALDE şi au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleşcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formaţiunii va decide, luni, şi persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunţat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri şi pentru funcţiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall şi Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuţii despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază. Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educaţiei, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menţionate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este şi vicepremier, Internele - Carmen Dan, Transporturile - Răzvan Cuc şi Agricultura - Petre Daea. Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu. Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menţionate. Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea şi el o funcţie în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Nemulţumiri în PSD există şi faţă de ministrul Justiţiei Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuşi schimbată de la Justiţie, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deţinute de ALDE, şi anume Externe - Teodor Meleşcanu, Mediu - Graţiela Gavrilescu, Energie - Anton Anton şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx şi despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la şefia Consiliului Naţional. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan şi-ar dori această funcţie, au precizat surse din partid. Un alt subiect de discuţie în Comitetul Executiv anunţat de preşedintele PSD va viza măsurile economice şi rectificarea bugetară planificată să aibă loc la finalul lunii.

Discuţii în CEx şi despre prezidenţiabil

Tăriceanu anunţă posibilitatea unei alte alianţe, dacă nu va fi candidatul unic al PSD-ALDE. PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidenţiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidenţiabil din afara partidului. Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae.

Loading...
Comenteaza