Tăriceanu, despre scandalul de la DNA: Nu-mi imaginez că în CSM nu se cunoşteau aceste lucruri

Tăriceanu, despre scandalul de la DNA: Nu-mi imaginez că în CSM nu se cunoşteau aceste lucruri
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut miercuri că există anumite deficienţe care ţin de Parlament în structurile din sistemul judiciar, dar că o parte dintre probleme ţin de Consiliul Superior al Magistraturii şi aşteaptă măsurile acestui for.

Întrebat dacă a discutat în şedinţa de miercuri a Biroului Politic Executiv al ALDE despre situaţia din DNA, Tăriceanu a precizat că nu a fost nevoie de o astfel de discuţie.

„Asistăm într-un mod care nu mai poate fi tăgăduit la guvernarea prin dosare penale, adică se fac dosare, cei care sunt obiectul acestor dosare trec în categoria penalilor şi după aceea, ceea ce urmează ştim, preşedintele îi categoriseşte, opinia publică se uită cu îndoieli poate justificate asupra probităţii morale a acelora şi sunt eliminaţi din viaţa publică. Ăsta e un instrument politic, de fapt, Procuratura, DNA-ul în asta s-au transformat. O spun cu regret, pentru că nimeni nu contestă că un fenomen precum este corupţia trebuie combătut, nimeni nu contestă că trebuie să existe o structură care să combată, dar dacă structura care trebuie să combată corupţia e coruptă, atunci bineînţeles că toate această intenţie se duce pe apa sâmbetei şi nu mai avem nimic: nici stat de drept, nici credibilitatea Justiţiei, şi acestea sunt lucruri foarte grave pe care într-o democraţie cei care a responsabilităţi trebuie să le conştientizeze", a declarat Tăriceanu.

Acesta a precizat că există anumite deficienţe din sistemul judiciar care ţin de Parlament şi că s-a încercat corectarea anumitor lucruri prin modificările legilor justiţiei.

„Sigur că există anumite deficienţe care ţin de Parlament, şi am încercat prin modificarea legilor Justiţiei să corectăm anumite lucruri, nu cred că soluţiile pe care noi le-am adoptat şi prin legislaţia privitoare la Legea 303, 304 şi 317 reprezintă soluţia cu care rezolvăm aceste probleme. O parte dintre problemele pe care le vedem în spaţiul public ţin de resortul sistemului judiciar, de resortul Consiliului Superior al al Magistraturii. Văd că există o anumită preocupare în momentul acesta la nivelul CSM şi aşteptăm să vedem măsurile care vor fi luate. Nu depind de noi multe dintre ele, ci este Consiliul Superior prin Inspecţia Judiciară, care ar fi trebuit de multă vreme, pentru că semnalele care au apărut în spaţiul public sunt mai demult. Astăzi, ceea ce vedem nu este decât gravitatea situaţiei ieşită la suprafaţă, dar nu-mi imaginez că în CSM nu se cunoşteau aceste lucruri", a adăugat liderul ALDE.

Întrebat dacă este o soluţie înlăturarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, Tăriceanu a spus că acest lucru ţine de resortul CSM şi că nu Parlamentul ia astfel de decizii.

 

Loading...
Comenteaza