Teodorovici, criticat dur de ALDE: "A reuşit să ne facă de râs"

Teodorovici, criticat  dur de ALDE: "A reuşit să ne facă de râs"

După declaraţia lui Eugen Teodorovici privind limitarea accesului la muncă în statele UE, Toma Petcu, vicepreşedinte ALDE, a afirmat că propunerea ministrului Finanţelor "este surprinzătoare şi în acelaşi timp îngrijorătoare".

"Declaraţia, sau mai bine zis propunerea ministrului Teodorovici, de a limita dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă, este surprinzătoare şi în acelaşi timp îngrijorătoare. În toată experienţa mea ca om politic nu am mai auzit ca o asemenea măsură să fie propusă de o altă ţară europeană, de vreun alt ministru de finanţe european. Este o noutate, dar una negativă", spune Toma Petcu, fost ministru al Energiei, potrivit Mediafax.

"A considera varianta limitării dreptului de a lucra al cetăţenilor ca fiind o soluţie pentru orice fel de problemă reprezintă o gravă eroare, fiind o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, dar şi a principiilor liberale.

Propunerea ministrului de Finanţe ar duce la limitarea libertăţii de mişcare a cetăţenilor la nivelul Uniunii Europene, un drept pe care românii l-au câştigat odată cu aderarea la UE, după o lungă perioadă de aşteptare.

Ca partid liberal, ALDE nu poate fi de acord cu o propunere care încalcă principiile fundamentale ale liberalismului şi ale Uniunii Europene. Dreptul de a munci în cadrul Uniunii Europene, de care beneficiază toţi cetăţenii statelor membre, este fundamental pentru coeziunea şi soliditatea Uniunii în sine. Nu putem fi de acord cu o propunere care este mai degrabă o aberaţie ce ne întoarce cu zeci de ani în urmă.

Trebuie să căutăm modalităţi prin care să evoluăm, nu să involuăm.

A fi parte din Uniunea Europeană înseamnă progres, nu regres, iar respectarea principiilor UE este un lucru fundamental pentru orice stat. Problema deficitului de forţă de muncă în România este o problemă reală, dar ea nu se rezolvă prin limitarea drepturilor obţinute prin calitatea de membru al Uniunii Europene. Sunt măsuri guvernamentale care se pot lua, programe care pot fi create. (...) nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă, atunci când doar în gând visam la libertatea de mişcare. Din păcate, ministrul de Finanţe a reuşit să ne facă de râs în Uniunea Europeană cu propunerea sa, pentru că această idee a sa a fost discutată cu alţi miniştri de finanţe din statele membre", a mai spus Toma Petcu.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Loading...
Comenteaza