Traian Băsescu: Dragi judecători şi procurori, nu vă e ruşine?

Traian Băsescu: Dragi judecători şi procurori, nu vă e ruşine?

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, după audierea lui Florian Coldea în comisia SRI, că ştia de existenţa protocoalelor, dar nu de conţinutul lor şi a criticat dur magistraţii care au fost dispuşi să semneze aceste înţelegeri.

"Preşedintele ştia de existenţa protocoalelor, da nu de conţinutul lor. Despre existenţa lor ştia orice ziarist. Problema că ele erau marcate strict secret şi ele niciodată n-au fost transmise preşedintelui, CSAT. Deci conţinutul lor nu aveam cum să-l ştiu niciodată. Nu era treaba preşedintelui. Habar n-am avut despre conţinutul lor. Era o idee generică faptul că erau protocoale, dar nu ştiam de conţinut. Eu îmi asum discuţia din CSAT, care a fost făcută mereu de faţă cu miniştrii, al Justiţiei, al Apărării, întotdeauna s-a discutat despre colaborare, că instituţiile nu colaborează şi era fiecare pe moşia lui. Sigur că s-a ajuns la protocoale, dar ele n-au ajuns nici la miniştri, nici la preşedinte. Conţinutul lor era cunoscut doar de semnatari", a spus Traian Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte a criticat magistraţii dispuşi să încheie aceste protocoale.

"Le-a căzut tencuiala de aronganţă de pe obraz, dovadă că CSM, ICCJ aveau protocol de colaborare cu SRI. Şi vă întreb: dragi judecători şi procurori, nu vă e ruşine când ieşeaţi cu comunicate că am afectat independenţa justiţiei, iar voi umblaţi cu protocoale. Magistraţii patriei, nimeni nu v-a obligat să semnaţi protocoale după hotărârile CSAT. De ce aţi primit plicuri cu informări pe mână scurtă care nu erau în dosarele inculpaţilor, de ce aţi semnat protocoale? Eu cer public să fie desecretizate ca să vedem una dacă este ilegală. În preambulul actelor CSAT se făcea referire la actele la care se referă. Cine obliga ICCJ să semneze un protocol cu SRI? Cine obliga CSM, instituţia care administrează independenţa justiţiei? De ce aţi simţit nevoie să semnaţi protocoale cu SRI, să primiţi informări? N-am să tac, cu toată ameninţarea lui Coldea", a mai spus Băsescu.

”M-a şocat. E o ameninţare”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi că declaraţia fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, cu privire la trădătorii de ţară, amintind de pilda lui Iuda, reprezintă o ameninţare gravă şi este cel puţin o declaraţie neinspirată.

"Sincer, m-a şocat pur şi simplu povestea cu Iuda. Nu cred că este o afirmaţie responsabilă. În primul rând e o ameninţare pe care o putea utiliza serviciul împotriva lor. Pe mine pur şi simplu m-a şocat ultima afirmaţie a lui Coldea. Dacă are ceva de spus să spună public: domnule, l-am avut ofiţer pe X, Y, Z, care au încălcat şi au vorbit public. Nu ştiu (dacă era Ghiţă – n.r.), n-aş vrea să speculez, dar cred că că a fost prost sfătuit pentru ieşirea publică. Finalul declaraţiei lui Coldea m-a stupefiat. Ea e o ameninţare pentru cei care au vorbit acum şi pentru cei care vor vrea să mai vorbească. Da (le mai poate face rău celor care vor să vorbească – n.r.), pentru că nu a fost singur în SRI", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

"Ceea ce îmi arată că nu are statura unui mare ofiţer de informaţii cum a ajuns, din păcate", a mai spus fostul preşedinte.

Loading...
Comenteaza