Tributul lui Ioan Rus

Tributul lui Ioan Rus
Fostul ministru al Internelor, fost vicepremier şi vicepreşedinte al PSD, a decis să iasă în agora nu doar prin extrem de rarele interviuri. “Tribut plătit speranţei” (Editura Eikon, Cluj-Napoca) este cartea în care Ioan Rus parcurge opt ani de politică.

Structurat în 9 capitole, volumul “Tribut plătit speranţei” cuprinde, în mai bine de 550 de pagini, cele mai importante momente politice la care  Ioan Rus a fost participant direct: plecarea la Bucureşti, ridicarea vizelor, reforma Ministerului Internelor şi Administraţiei, programul social-democrat pentru Transilvania, candidatura fostului ministru la Primăria Cluj-Napoca, iniţierea reformei în PSD şi ofensiva “grupului de la Cluj”, relaţiile cu partenerii externi.

 

“în politică le-am spus mereu oamenilor, dar şi colegilor mei că, pentru a participa la istorie, pentru a supravieţui decent, este obligatoriu să avem spiritul vremii. Iar spiritul vremii se numeşte, astăzi, Europa Unită. Se poate, desigur, să urmezi sfatul unor minţi înfierbântate şi să trăieşti după alte rânduieli. Ne putem decide să vorbim turceşte când toţi în jurul nostru vorbesc englezeşte. Putem opta pentru giubea într-o lume în care se poartă pantaloni şi redingote. Dar riscăm să păţim ca Dinicu Golescu la Viena, când i s-a refuzat accesul la un spital de nebuni ca să nu-i smintească de tot pe pacienţi cu veşmintele sale orientale”, şi-a arătat Rus unul din crezuri.

“Solidaritatea imorală” este un alt termen introdus de Ioan Rus încă de la începutul activităţii ministeriale. “Unde domneşte corupţia, traficanţii de droguri sunt conducătorii de fundaţii care se prefac că luptă împotriva acestui flagel, iar cei ce fac justiţie socială  sunt captivi în reţele de mare corupţie”, susţinea Rus în 2002.

 

Intrat în bătălia pentru Primăria muni-cipiului Cluj-Napoca, Ioan Rus, în discursul ţinut la lansarea candidaturii, intitulat “Inimi lângă inima Transilvaniei”, îşi descria astfel activitatea ministerială: “Prin munca mea şi a întregii echipe am realizat lucruri importante: i-am scăpat pe români de inimaginabila umilinţă de a sta la cozi de zile întregi pentru a obţine dreptul de a circula liberi în Europa, am realizat moderni-zarea poliţiei, grănicerilor sau pompierilor, am pus umărul la procesul de integrare europeană şi integrare în NATO. Alături de echipă, toţi mă considerau un învingător. Şi totuşi, eu şi ceilalţi doi prieteni clujeni din Guvern ne simţeam mereu semi-înfrânţi, victoriile obţinute la Bucureşti sau în lume erau mereu umbrite de faptul că oraşul nostru rămânea într-o stare jalnică”, spunea Rus în mai 2004.

 

Rus a fost cel care a lansat ideea “marii împăcări” de la Cluj, în urma căreia se semnează şi un protocol de colaborare între PSD şi UDMR. După câştigarea alegerilor de către Emil Boc, UDMR rupe protocolul şi merge pe mâna Alianţei DA. în carte apar şi reacţiile fostului ministru al Internelor la declaraţiile autonomiste ale Ţinutului Secuiesc, dar şi la încetinirea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Unul dintre cele mai ample capitole ale lucrării se referă la “grupul de la Cluj”, una dintre cele mai folosite sintagme politice în ultimii patru ani, grup pe care Rus l-a creat şi condus. “Reforma profundă a PSD – Un program politic pentru modernizarea social-democraţiei româneşti” a fost documentul care a provocat emulaţie în rândul social-democraţilor ardeleni şi care a dus la înfrângerea – temporară – a lui Iliescu în PSD şi la alegerea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al partidului.

 

în “Tribut plătit speranţei” sunt grupate o serie de documente politice, discursuri şi interviuri ale fostului lider social-democrat. “în loc de prefaţă” îi aparţine lui Vasile Dâncu, ediţia fiind îngrijită de Ancuţa Abrudan, ambii consideraţi cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Ioan Rus.

Loading...
Comenteaza