Uioreanu s-a plâns lui Ponta: "Nu devalizaţi deconcentratele!"

Uioreanu s-a plâns lui Ponta:
Şeful judeţului Cluj i-a trimis premierului o scrisoare deschisă, reclamând tentativa de a goli de patrimoniu instituţiile înaintea descentralizării.

Preşedintele consiliului judeţean, Horea Uioreanu, se teme ca ar putea primi în subordine instituţii cărora, în prealabil, le va fi transferat patrimoniul în gestiunea deconcentratelor care vor rămâne subordonate ministerelor. El a descoperit o tentativă de a trece autoturismele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului Cluj (ANPM) în proprietatea Gărzii de Mediu şi l-a sesizat pe premierul Victor Ponta prin intermediul unei scrisori deschise.

„A început un adevărat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autorităţile judeţene şi locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe şest şi extrem de rapid de la actualii administratori spre agenţiile şi instituţiile care rămân în subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agenţiilor Judeţene de Protecţie a Mediului au fost transferate, printr-o simplă semnătură, spre Garda de Mediu, structură care rămâne la ministerul de resort. Probabil că mai sunt situaţii similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunoştinţă. Dacă aşa se procedează, şi mai este ceva timp până legea va intra în vigoare, să ne aşteptăm ca în zilele următoare să fie transferate calculatoarele, întreaga tehnică IT şi mobilierul? Există, oare, persoane care au interesul ca instituţiile descentralizate să nu mai poată funcţiona, astfel ca oponenţii politici să poată spune că acest proces este un eşec şi că autorităţile judeţene şi locale nu sunt capabile să gestioneze şi să coordoneze serviciile şi instituţiile care trec în subordinea lor?", a afirmat Uioreanu în documentul menţionat.

El i-a cerut premierului să revoce toate ordinele ministeriale de acest tip. „Ca urmare, vă rog, domnule prim-ministru, să dispuneţi revocarea dispoziţiilor existente şi care prevăd devalizarea acelor structuri pe care urmează să le preluăm şi să interziceţi emiterea unor ordine guvernamentale similare. Sunt convins că vă doriţi, cel puţin la fel de mult ca şi noi, preşedinţii de consilii judeţene, ca acest prim pas în descentralizare să fie unul de succes, iar administraţia locală din România să funcţioneze eficient. Nu este corect să transferaţi instituţii fără patrimoniu şi să ne obligaţi să cheltuim bugetele judeţelor şi municipiilor pentru achiziţionare de autoturisme, tehnică IT sau mobilier pentru a asigura funcţionalitatea noilor subordonate", a adăugat Uioreanu. Contactat de ZIUA de CLUJ, el a precizat că în cazul ANPM Cluj n-a fost vorba de o iniţiativă locală, ci de o mişcare coordonată din capitală. „A fost o circulară dată de la Bucureşti. Păi, în stilul ăsta, după descentralizare, ne putem trezi, la Consiliul Judeţean, cu o cheie în mână şi nici o uşă, numai angajaţi care vor cere salarii", a precizat Uioreanu. Se pare că demersul lui Uioreanu a avut efect, deşi directorul ANPM Cluj, Grigore Crăciun, susţine că i s-a cerut o singură maşină din cele şapte aflate în gestiunea ANPM Cluj. „A fost, într-adevăr, o solicitare din partea Gărzii Naţionale de Mediu pentru o maşină, după care s-a revocat această solicitare, deci nu s-a mai dat nimic", a spus Crăciun.

Vicepremierul Liviu Dragnea, responsabilul cu descentralizarea, i-a răspuns ieri lui Uioreanu. „Conform proiectului de lege privind descentralizarea, toate structurile administraţiei publice centrale care vor fi supuse acestui proces vor fi transferate odată cu toate bunurile pe care le deţineau în patrimoniu la data angajării răspunderii Guvernului pentru acest act normativ", explică Dragnea într-un răspuns adresat lui Uioreanu. Acesta adaugă că azi va solicita oficial tuturor ministerelor implicate în procesul de descentralizare „să nu permită niciun fel de transfer de bunuri de la structurile care urmează să fie descentralizate către cele care vor funcţiona în continuare la nivelul administraţiei publice centrale".

„În cazul în care s-au făcut deja astfel de transferuri de bunuri, actele respective vor fi revocate, astfel încât autorităţile locale care vor prelua structurile descentralizate să primească resursele integrale necesare exercitării competenţelor transferate", precizează Dragnea, adăugând că tendinţa de a păstra cât mai mult la centru „este expresia rezistenţei uriaşe a actualului sistem administrativ faţă de reforma de descentralizare".

„Este o problemă mai profundă de mentalitate ce se manifestă la nivelul unor funcţionari din sistemul centralizat care se comportă ca şi cum bunurile statului ar face parte din averea lor personală", crede Dragnea.

Loading...
Comenteaza