Sărbătoare mare! Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în Duminica Tomii

Sărbătoare mare! Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în Duminica Tomii

Duminica Tomii se sărbătoreşte în prima duminică după Paşte și este în ziua care încheie Săpămâna Luminată.

Prima duminică de după Paște, cea care încheie Săpămâna Luminată, poartă numele de Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios.

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și, în mod deosebit, nu trebuie să-i vorbești de rău pe cei decedați.

Duminica Tomii marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului. În această zi sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Tot în această zi, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților. Credincioșii spun că astfel ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor", de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Loading...
Comenteaza