7.000 de clujeni, diagnosticați cu boli reumatismale

7.000 de clujeni, diagnosticați cu boli reumatismale

Peste 600.000 de români suferă de boli reumatismale, dintre care 7.000 au fost diagnosticați sau monitorizați doar anul trecut în Clinica Reumatologie Cluj (CRC), 530 fiind pacienți cu terapii inovatoare (biologice).

Categoria bolilor reumatice include 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale ce afectează proporții semnificative din populația țării. Cele mai frecvente sunt degenerative (artroză, reumatisme abarticulare), dar cele mai invalidante sunt inflamatorii articulare, ce afectează 3% din populație. Între acestea se numără poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică. La nivelul județului, 7.000 de pacienți au fost consultați în 2017 în Clinica de Reumatologie Cluj (CRC).

„La nivelul spatelui sau genunchiului se pot manifesta diferite boli și acestea trebuie recunoscute, diagnosticate și tratate diferit. Boli frecvente, precum artroza și boli rare și foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. Unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice. De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice.

E motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare. Ideea a fost să aducem împreună reumatologia cu o altă specialitate, să discutăm subiectele comune, să deschidem interesul pentru patologia musculoscheletală, mai ales să avem un limbaj comun. Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistica, pnemumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrica-ginecologia, pediatria, oftalmologia șimanul acesta, cu ortopedia“, a declarat Simona Rednic, șeful CRC din cadrul Spitalului Județean.

Afecțiunile reumatice nu mai sunt demult boli ale bătrâneții, prevalența lor fiind tot mai mare în rândul populației active, tineri, chiar copii. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și au implicații severe la nivel personal, familial, emoțional și psihosocial, impact negativ asupra aspectelor legate de calitatea vieții pacientului.

„Și la nivelul CRC a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 ani și doar o treime peste 65 ani“, a mai spus Simona Rednic. Frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și populației active are impact la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Ele sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației.

În România, există 600.000 de persoane (3% din populație) cu boli inflamatorii reumatismale, între acestea fiind 2.000 de copii care suferă de artrită juvenilă. 250 de medici reumatologi din 10 specialități participă, la Cluj, în perioada 30-31 martie, la simpozionul național „Interferențe în reumatologie”, dedicat abordării multidisciplinare a bolilor reumatice. Societatea Română de Reumatologie este o organizație științifică și profesională ce reunește specialiști cu preocupări în diagnosticul, tratamentul și cercetarea bolilor reumatice.

Loading...
Comenteaza