Atenție, a început sezonul căpușelor! Cum ne protejăm

Atenție, a început sezonul căpușelor! Cum ne protejăm

Odată cu venirea căldurii încep să apară şi cazurile de mușcături de căpușă, iar, netratate corect, acestea pot cauza boli grave.

Odată cu venirea căldurii și deschiderea sezonului de iarbă verde, încep să apară şi persoane care apelează la medic pentru îndepărtarea dăuntorului şi pentru tratament împotriva unei posibile boli Lyme, afecţiune infecţioasă care se transmite la om prin muşcătură de căpuşă. 

Pentru a evita să fim muşcaţi de căpuşe, trebuie să fim atenți la îmbrăcăminte. Dacă ieșim în zone împădurite sau cu iarbă, ar fi indicat să ne protejăm picioarele cu şoseste, încălţăminte adecvată şi pantaloni lungi, iar dacă vrem să ne întindem pe iarbă, ideal ar fi să purtăm şi bluze cu mânecă lungă.

Medicii spun că majoritatea muşcăturilor sunt inofensive şi nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate, ci mai degrabă un disconfort local. Căpuşele care încă nu s-au ataşat de organismul gazdei (şi nu s-au hrănit) se pot îndepărta foarte uşor, fără să existe riscul unor complicaţii. Cu cât căpuşa este înlăturată mai repede, cu atât riscul de transmitere a unor boli scade. Căpuşele sunt vectori pentru boli precum Lyme, tularemie, babesioza, febra de Colorado. Cea mai cunoscută este Lyme, supranumită şi „boala cu 1000 de feţe" din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele şi semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Ce trebuie să ştiţi:

1. Riscul de a fi mușcat de căpușe crește în zilele mai călduroase, atât din cauza faptului că acestea devin mai agresive la temperaturi ridicate, cât și din cauza stilului sumar de îmbrăcăminte vara. 

2. După activităţi în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe, precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori, verificați-vă imediat pielea pentru a detecta cât mai rapid o eventuală insectă. Dacă ați fost mușcat, îndepărtați căpușa cât mai repede. 

3. Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau în alte zone la nivelul pielii și să fim atenți la simptomele variate ale asa-numitei „gripe de vară", însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

4. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de observat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.

Înțepături de căpușe și cazuri de îmbolnăviri prin Boala Lyme, în ultimii ani, la Cluj

Potrivit evidențelor Direcției Județene de Sănătate Publică Cluj, numărul înțepăturilor de căpușe a avut un trend descendent, la Cluj, din 2012 și până în 2018. Astfel, dacă în 2012 s-au înregistrat 1551 de cazuri, în 2018 au fost 995. În ceea ce privește boala Lyme, în 2018 nu a fost niciun caz, în timp ce cu șase ani înainte s-au raportat 66 de cazuri. Cele mai multe cazuri de mușcături de căpușe sunt înregistrate în lunile mai-iunie-iulie.

Loading...
Comenteaza