Call center pediatric gratuit, de cinci ani la Cluj. Zeci de mii de copii, ajutaţi în 2018

Call center pediatric gratuit, de cinci ani la Cluj. Zeci de mii de copii, ajutaţi în 2018

Serviciul de sfat medical pediatric prin telefon ALOPEDI, asigurat de către Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC) Cluj-Napoca, a împlinit cinci ani de activitate.

„E o nouă premieră națională, inițiată de spitalul nostru de copii, și care s-a dovedit a fi o reușită deplină. Îi felicit pe inițiatorii acestui proiect care se bucură de un succes incontestabil, precum și pe toți cei care au crezut în idee și au susținut-o pentru a deveni realitate. Le doresc tuturor medicilor și întregii echipe multă putere de muncă în continuare, iar celor cinci ani de ALOPEDI tocmai împliniți să li se adauge mulți alții”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.

În ceea ce privește evoluția serviciului, acesta a avut o adresabilitate mare încă de la început. În luna februarie 2014 au existat deja 400 de apeluri, iar primul și al doilea an de funcționare s-au încheiat cu 6.848 în 2014, respectiv 6.846 în 2015.

După cinci ani de funcționare, numărul de apeluri este aproape dublu, peste 11.000 în anul 2018, iar numărul copiilor a căror stare nu impune prezentarea imediată la medic se menține între 68 și 70%.

Acest aspect dovedește faptul că părinții au înțeles că atunci când starea copilului este gravă trebuie apelat numărul unic de urgență 112 pentru a nu întârzia intervenția medicală. De altfel, evaluarea telefonică a copilului bolnav are ca scop îndrumarea acestuia la momentul potrivit spre unitatea medicală adecvată problemei medicale a copilului.

Părinții sunt rugați să răspundă unor întrebări iar medicii decid, pe baza răspunsurilor, dacă părinții pot îngriji copilul bolnav la domiciliu urmând sfaturile medicale sau trebuie să se adreseze imediat unui serviciu medical, arată CJ Cluj.

ALOPEDI este dedicat în primul rând copiilor din Zona Metropolitană Cluj-Napoca dar, în acest moment, aproape 40% dintre apeluri provin din alte județe ale țării, precum și de la românii plecați în străinătate.

Serviciul de call-center pediatric este deservit permanent de către medici cu specialitatea pediatrie și medicină de urgență, din dorința de a asigura copilului bolnav asistența medicală potrivită problemei medicale pe care acesta o are.

De asemenea, pentru asigurarea ALOPEDI sunt necesari între 30 și 35 de medici cu pregătire specifică triajului telefonic, asigurarea permanenței făcându-se prin munca în trei ture într-un interval de 24 de ore. Pentru realizarea unui act medical de calitate, medicii urmează periodic cursuri de perfecționare, cel mai recent astfel de curs desfășurându-se în septembrie 2018.

Pe lângă cunoștințele medicale specifice evaluării telefonice, medicii ALOPEDI își perfecționează și abilitățile de comunicare, obținerea telefonică a informației corecte fiind o parte extrem de importantă a evaluării realizate la telefon.

Totodată, în ultimul an, o echipă de experți în tehnologia informației s-a implicat voluntar în dezvoltarea și retehnologizarea ALOPEDI, în viitor urmând a fi resimțite îmbunătățiri semnificative din acest punct de vedere.

În luna ianuarie 2014, în cadrul SCUC s-a înființat primul serviciu de callcenter pediatric din România, după un an, 2013, în care o echipă de medici a elaborat algoritmi de lucru și a pregătit teoretic și practic 65 de medici în domeniul triajului telefonic, sub coordonarea conferențiarului universitar Călin Lazăr, directorul medical al spitalului și medicul care a crezut că această idee este realizabilă.

Ministerul Sănătății (MS) și-a dat acordul pentru funcționarea acestui proiect – pilot în cadrul spitalului, dar finanțarea a fost posibilă doar prin intermediul unui contract de sponsorizare pe care spitalul l-a încheiat cu o fundație ce a asigurat finanțarea proiectului în primele 15 luni de activitate.

În 2015 funcționarea ALOPEDI a fost asigurată parțial prin voluntariatul medicilor din Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice și parțial prin sponsorizări, iar din decembrie 2015 MS a decis finanțarea unei linii de gardă dedicate serviciului de call-center din SCUC.

Funcționând într-un imobil aflat în proprietatea CJ și beneficiind de sprijinul acestui for, numeroase costuri de funcționare, de natură logistică și administrativă, au fost suportate din fondurile CJ.

Loading...
Comenteaza