Clujeanca de la şefia Agenţiei de Transplant, înlocuită de medicul Zamfir, supraviețuitor al accidentului aviatic din Apuseni

Clujeanca de la şefia Agenţiei de Transplant, înlocuită de medicul Zamfir, supraviețuitor al accidentului aviatic din Apuseni

Medicul chirurg Radu Zamfir este noul director al Agenției Naționale de Transplant (ANT), el fiind numit în funcție astãzi, printr-un ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea. 

"Începand cu data de 5 martie 2019, Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală şi cercetător ştiinţific, a fost numit prin Ordin al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant (ANT). Cu aceeaşi dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care încetează detaşarea doamnei  Anca Mureşan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcţia de director executive la ANT", se arată într-un comunicat remis presei. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat decizia numirii lui Radu Zamfir ca director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în locul Ancăi Mureşan: "Am considerat că este necesar să facem aceste schimbări. Lucrurile nu au mers în direcţia în care eu, personal, şi strategia Ministerului Sănătăţii o cerem", a arătat ministrul într-o declaraţie acordată presei.

Noul director executiv al ANT, Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan. A fost  formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, recum “Educaţia medicilor în domeniul translantului” şi “Dezvoltarea competenţelor în transplant”. De-a lungul carierei sale dedicate activităţii de transplant, Radu Zamfir a primit mai multe distincţii, printre care şi o Diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

Radu Zamfir este unul dintre pasagerii avionului pilotat de Adrian Iovan, care s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, în ianuarie 2014, în timpul unei misiuni medicale. Dintre cele şapte persoane aflate în aeronavă, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta Aura Ion au murit, iar patru medici şi un copilot au fost răniţi. Zamfir a fost singurul apt şi a încercat să îi ajute pe cei care nu se puteau mişca din cauza rănilor. El a fost şi cel care a anuntat prăbuşirea la 112 şi a dat SMS-uri pentru a ajuta la localizare.

Amintim că, medicul Alexandra Anca Mureşan (căsătorită Baculea) a fost numit de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la data de 4 iulie 2018.  Anca Mureşan este medic primar în chirurgie generală din 2013. Până în iulie 2018 şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie şi Hepatologie "prof. dr Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

 

Loading...
Comenteaza