Facultatea de Medicină din Cluj, luată cu asalt de absolvenţii de liceu. Atraşi de salarii şi dornici să ajute oamenii

Facultatea de Medicină din Cluj, luată cu asalt de absolvenţii de liceu. Atraşi de salarii şi dornici să ajute oamenii

Starea sistemului de sănătate din România nu îi pune pe gânduri pe absolvenţii de liceu care îşi doresc o carieră de medic. Atraşi de salarii, de posibilitatea de a-şi găsi oricând un loc de muncă în străinătate sau doar pentru a ajuta semeni, la facultăţile de medicină au fost cozi zilnic.

La Cluj, absolvenţi de liceu din Cluj-Napoca, dar şi din alte localităţi din ţară s-au înghesuit în acest an pentru a se înscrie la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”, atraşi atât de prestigiul instituţiei, cât şi de salariile mari ale medicilor. Singuri sau însoţiţi de părinţi sau prieteni, candidaţii au completat dosarele şi au plătit taxa de înscriere, pregătindu-se pentru examenul scris pe care îl vor susţine în 24 iulie.

Înscrierile la UMF Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 15 – 19 iulie, în primele trei zile fiind înscrişi peste 1.200 de candidaţi. Universitatea clujeană a scos pentru anul universitar 2019/2020 un număr de 650 de locuri la licenţă buget şi 261 de locuri cu taxă.

Elena din Cluj susţine că salarizarea medicilor e importantă: „Normal, salariile te fac să te gândeşti unde să mergi, la asta se gândeşte fiecare”. Întrebată de ce a optat pentru Medicină, aceasta a răspuns: „Faptul că am fost la un liceu de ştiinţele naturii, am făcut biologie şi chimie şi am zis că o să încerc”, scrie MEDIAFAX.RO. 

Miruna din Satu Mare s-a înscris la UMF nu pentru salariile mari pe care le au medicii, ci pentru că îi place să ajute oamenii: „În decizia pe care am luat-o nu a contat, neapărat, salariul pe care îl au medicii în ziua de azi. Am dat la medicină pentru că îmi place să ajut oamenii şi, nu ştiu, îmi place biologia, chimia. Sper să fie ok”.

Pentru Ştefana din Oradea admiterea la UMF Cluj-Napoca a fost determinată de faptul a stat o perioadă în spital. „Faptul că în clasa a VII-a am fost bolnavă, am stat o perioadă în spital şi m-am hotărât în momentul acela, când am văzut condiţiile şi mediul, să devin un medic ca să schimb ceva în medicină”. Întrebată dacă a contat salariul mare din sistemul sanitar, aceasta a spus că ”Nu, deloc”.

Nici pentru Ştefan din Bistriţa-Năsăud nu a contat salarizarea medicilor în decizia de a se înscrie la UMF. „Nu, salariul nu a fost o motivaţie principală pentru mine. Medicină doream să fac de când eram mic, îmi place ideea de a învăţa despre corpul uman şi de a ajuta oamenii în acelaşi timp. Ce m-a determinat să vin la Cluj şi nu la alt centru universitar a fost faptul că Clujul este cel mai apropiat de mine şi cel mai bun, după părerea mea. Având prieteni care sunt la Medicină Generală, Medicină Dentară în ani mai mari, datele luate de la ei mi-au confirmat că Clujul este cea mai bună opţiune pentru mine”, a spus acesta.

Şi Denisa din Baia Mare a optat pentru UMF: „Merg la medicină din clasa a VII-lea, îmi plac mult cazurile. Cam asta”. Nici pentru ea nu a contat salarizarea medicilor.

O altă candidată, Maria, s-a înscris la UMF Cluj-Napoca deoarece părinţii săi locuiesc în oraş: „Părinţii mei locuiesc în Cluj şi, atunci, normal că am vrut să fiu mai aproape şi de familie, şi din cauza faptului că e cotată drept una dintre cele mai bune universităţi din Cluj”. Întrebată dacă a contat salarizarea medicilor în decizia luată, aceasta a răspuns: „Evident contează să fii bine răsplătit, dar nu cred că asta este tot ceea ce îşi doreşte un medic”.

Loading...
Comenteaza