News alert Update Video Grevă spontană la Institutul Inimii din Cluj. "Au luat de la noi și le-au dat lor"

Grevă spontană la Institutul Inimii din Cluj. "Au luat de la noi și le-au dat lor"

Angajații Institutului Inimii din Cluj-Napoca (IICN) au intrat în grevă spontană după ce pentru 10 categorii salariale veniturile au scăzut în urma măririi salariilor medicilor.

Managerul IICN, Florin Crişan, a declarat că o parte din salariaţi au primit venituri reduse. "Au intrat în grevă peste 70-80 de persoane. E vorba de personal medical care în această lună a primit partea de salarii fără a se aplica deocamdată regulamentul nou de sporuri.

În condiţiile în care noi avem un procent de 21% nu reuşim să ne încadrăm în acest procent alocat de minister şi pentru moment am acordat doar salariile, fără a aplica regulamentul. Încercăm prin discuţii cu ministerul să obţinem un procent mai mare. Sunt categorii de personal care, prin aplicarea acestui regulament şi coroborat cu cuantumul sporului alocat nouă, pierd de la venituri", a spus Crişan.

 "Din păcate Olguța a băgat zâzanie în interiorul sistemului sanitar și așa divizat. "Au luat de la noi și le-au dat lor... Ar fi ideal ca medicii care au primit măriri de salarii semnificative să fie alături de colegii din echipă cărora le-au scăzut salariile.

Sunt 10 categorii salariale batjocorite: asistente medicale, tehnicieni radiologi, personal din anatomopatologie, asistenți de farmacie, kinetoterapeuți, psihologi clinicieni, biologi, biochimiști, infirmiere, moașe, oameni cu rate la bănci care s-au bazat pe niște venituri și acum le sunt diminuate în mod nedrept. Activitatea de îngrijire a pacienților înseamnă ECHIPĂ! Solidaritate!", a declarat, pe rețeaua de socializare Facebook, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Protestul a durat trei ore, timp în care 70 de salariaţi ai IICN au scandat în faţa clădirii în care lucrează, folosind şi vuvuzele sau fluiere pentru a face zgomot. Participanţii au scandat ”Salarii decente!”, ”Grevă generală!”, ”Sporuri cuvenite” şi au purtat cartoane cu mesaje precum ”Protest spontan” sau ”Nu vrem salarii speciale, dar merităm salarii normale!”. Salariaţii au reluat lucrul în jurul orei 10:30, însă au spus că intenţionează să declanşeze greva generală. Activitatea IICN nu a fost afectată.

O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. În același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate scăderi de până la 3.000 de lei.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.

Loading...
Comenteaza