Planta iute la gust care te scapă iute de RĂCEALĂ și GRIPĂ. Alungă și reumatismul

Planta iute la gust care te scapă iute de RĂCEALĂ și GRIPĂ. Alungă și reumatismul

Planta, folosită de secole în Europa pentru efectele sale terapeutice, are o rădăcină bogată în vitamine necesare organismului și reprezintă o veritabilă sursă de sănătate pentru cei care o consumă.

Cunoscut și sub numele de usturoi, rădăcină-sălbatică, tormac, hreanul este o plantă legumicolă perenă cu tulpina subterană cilindrică, groasă, albă, cu frunzele mari și cu flori albe. Se presupune că hreanul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei, însă în prezent este popular în toată lumea.

Hreanul este folosit de secole în bucătărie, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, însă și ca leac în bronșite, pneumonii, astm, gripă, răceli, proprietatea lui de a stimula transpiraţia îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corpului. Hreanul este un remediu foarte bun şi în tratarea durerilor de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz se pot aplica comprese cu hrean pe frunte. 

Extern, se mai aplică cataplasme cu hrean în nevralgii, inflamaţii articulare, mialgii și nevralgii intercostale. 

În cazul unor afecțiuni bucale ca stomatite, gingivite, paradontoze, se poate face gargară cu tinctură de hrean tinctura obținută din rădăcinile de hrean rase, puse într-un borcan, până se umple 1/3, peste care se adaugă alcool de 60 grade. Amestecul se lasă la macerat 10 zile după care se strecoară şi se păstrează la loc răcoros.

De asemenea, anumite substanţe pe care le conţine hreanul s-au dovedit a avea efecte benefice asupra circulaţiei sângelui. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de cheagurilor de sânge și îmbunătățește circulația periferică. Substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Hreanul este recomandat persoanelor care suferă de reumatism sau gută, dar și celor care nu au poftă de mâncare. În acest caz, substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice.

Totodată, în compoziţia hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei. 

Atenție, însă! Hreanul nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric. Nu folosiţi sucul pur deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv, iar în caz de uz extern, trebuie folosit cu prudență pentru a nu produce alergii și iritații ale pielii. Nu se administrează copiilor.

 

 

Loading...
Comenteaza