SANITAS: Încercăm înghețarea sporurilor pentru 2018

SANITAS: Încercăm înghețarea sporurilor pentru 2018
Sindicatele din Sănătate au discutat vineri cu autoritățile mai multe subiecte referitoare la salarizarea în sector pentru anul viitor, , una dintre variante fiind înghețarea sporurilor, potrivit lui Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitare SANITAS.

"Au fost doar discuții. Am plecat de la promisiunea premierului, că nu va pierde nimeni, dar din păcate suntem în paradigma asta ilogică, cu noua lege a salarizării, în care încercăm păstrarea veniturilor actuale. Nu este o situație foarte comodă pentru nimeni, dar încercăm să găsim soluții pentru problemele noastre cele mai urgente. Discutăm o posibilitate de creștere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru. Referitor la intenția Guvernului de a crește norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunțe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca și până acum", a declarat Iulian Pope, după întâlnirea de la Ministerul Sănătății unde au participat atât ministrul Sănătății, Florin Bodog, cât și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

În cadrul întâlnirii a fost analizată cererea SANITAS de acordare a tichetelor de masă/ a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018 în condițiile în care, în prezent, Legea 153/2017 prevede renunțarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă și acordarea unei indemnizații de hrană începând cu 1 decembrie 2018.

"Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate și asistență socială, astfel că federația consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluții pentru această solicitare", se arată într-un comunicat al Federației SANITAS.

Un alt subiect discutat vineri a fost cel al bursei rezidenților, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită și în anul 2018, cel puțin în lunile ianuarie și februarie.

Pe de altă parte, reprezentanții Federației SANITAS au arătat că sunt în continuare nemulțumiți de intenția Guvernului de a trece contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federației, va limita creșterile salariale promise pentru sănătate și asistență socială la aproximativ 4%.

Discuțiile vor continua și în zilele următoare urmând ca joi, 26 octombrie, Consiliul Național al SANITAS să decidă acțiunile viitoare ale membrilor de sindicat.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza