Serviciul de sfat medical gratuit ALOPEDI a ajutat 11.000 de copii. Doar în 2018

Serviciul de sfat medical gratuit ALOPEDI a ajutat 11.000 de copii. Doar în 2018

Peste 11.000 de copii au fost ajutaţi, în 2018, de medicii callcenter-ului ALOPEDI – 0364 917, serviciul gratuit de medicale pediatrice de urgenţă din Cluj. Intervenția serviciului de ambulanță a fost necesară în doar 10 cazuri.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tişe, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC) Cluj-Napoca şi cu medicii care asigură serviciul de callcenter ALOPEDI 0364-917, au realizat o analiză a activității derulate în 2018 prin intermediul acestui proiect dedicat sfaturilor medicale pediatrice.

Raportul întocmit de către responsabilii de proiect a indicat faptul că pe parcursul anului precedent au fost ajutați 11.053 de copii. Cea mai mare parte a apelurilor, 68,57%, s-au finalizat cu recomandări de tratament la domiciliu și cu comunicarea semnelor de alarmă la apariția cărora copilul necesită consult medical față în față. Intervenția serviciului de ambulanță a fost necesară în doar 10 cazuri.

„Numărul în continuă creștere al celor care apelează la acest serviciu gratuit de sfat medical ce funcționează deja de cinci ani, reconfirmă, dacă mai era nevoie, utilitatea și eficiența lui. Toți cei care au apelat ALOPEDI au beneficiat într-un timp extrem de scurt, în mod gratuit și fără a se mai deplasa la medic, de cele mai potrivite sfaturi oferite de echipa de specialiști, în funcție de simptomatologia descrisă de părinți”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ, sub a cărui autoritate funcționează SCUC.

Cele mai frecvente motive pentru care părinții au apelat 0364-917 au fost febra, tusea și răceala comună dar și vărsăturile și diareea. Luna decembrie a fost cea mai aglomerată, în special perioada de vacanță, urmată de februarie și martie.

Serviciul de sfat medical pediatric acordat telefonic a fost utilizat şi de către locuitori din afara zonei metropolitane Cluj-Napoca, 45% din numărul total de apeluri provenind din București, Brașov, Constanța și Timiș. 181 de apeluri au fost primite de la români aflați în afara granițelor țării.

ALOPEDI – 0364-917 este un serviciu de telemedicină dedicat copiilor, care are adresabilitate în continuă creștere și este asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestuia. Evaluarea se face prin întrebări ce stabilesc gravitatea stării copilului și momentul în care copilul are nevoie de consult medical față în față.

Serviciul oferă sfaturi privind îngrijirea la domiciliu a copiilor bolnavi precum și cu privire la momentul și locul în care trebuie să se adreseze medicului pentru consult. În cazul copiilor aflați în stare gravă, este necesară apelarea serviciului 112.

În ceea ce privește perspectivele acestui serviciu de sfat medical telefonic al SCUC, echipa managerială și responsabilii de proiect își propun, în primul rând, retehnologizarea acestuia, cu sprijinul oferit de către comunitatea de specialiști în tehnologia informației ai Clujului.

Loading...
Etichete
Comenteaza