Un tânăr cercetător, şcolit la Cluj şi plecat în SUA, primește 2.5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg

Un tânăr cercetător, şcolit la Cluj şi plecat în SUA, primește 2.5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg
| Foto: alba24.ro

Profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford, Sergiu Pașca a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fondatorul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care este încurajată cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a primit această finanțare în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă. Cercetările sale sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihice, precum epilepsia, autismul sau schizofrenia, scrie Alba24.

Inițiativa Chan Zuckerberg (CZI) este înființată și deținută de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și de soția sa, Priscilla Chan, cu o investiție de până la 1 miliard de dolari în acțiuni Facebook în fiecare dintre următorii trei ani. Scopul inițiativei Chan Zuckerberg este de a "promova potențialul uman și de a promova egalitatea în domenii precum sănătatea, educația, cercetarea științifică și energia”. ”Vă propunem să folosim tehnologia pe care am dezvoltat-o în laborator pentru a construi sisteme celulare de auto-organizare 3D. Vom folosi această pregătire puternică, cunoscută și sub denumirea de ansambluri cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza maturării prelungite a neuronilor și astrocitelor la om și forme genetice specifice ale tulburărilor neurodegenerative. Această lucrare ar putea conduce la noi strategii și instrumente pentru modelarea maturării creierului și a neurodegenerării cu celule derivate de la pacient și ar putea aduce în cele din urmă perspective terapeutice”, se arată în detaliile proiectului lui Sergiu Pașca, sprijinit de fundația lui Zuckerberg.

Sergiu Pașca are 36 de ani şi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca. Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012 această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

Loading...
Comenteaza