CM 2014. Startul Cupei Mondiale, o zi mare pentru Brazilia

CM 2014. Startul Cupei Mondiale, o zi mare pentru Brazilia
Brazilia, o ţară în care fotbalul este considerat o adevărată religie, va da start, astăzi, Cupei Mondiale, pe fondul grevelor şi manifestaţiilor care ar putea perturba cel mai important eveniment fotbalistic din lume, se arată într-un material realizat de AFP.

Peste un miliard de telespectatori din 200 de ţări vor urmări ceremonia de deschidere programată la ora 21.14, la Sao Paulo. Spectacolul va dura aproximativ 25 de minute şi va fi urmat, de la ora 23.00, de meciul de deschidere, dintre Brazilia şi Croaţia.

Provocarea este imensă pentru Brazilia. Şi nu doar în plan sportiv. În primul rând această ţară va trebui să demonstreze că este capabilă să organizeze un eveniment sportiv major, la patru ani după succesul Cupei Mondiale din Africa de Sud.

Organizatorii vor trebui să risipească primele îndoieli la sosirea spectatorilor la Arena Corinthians din Sao Paulo. Construit în cartierul popular Itaquera, acest stadion va fi testat în această seară la capacitate completă. Lucrările la arenă, care iniţial ar fi trebuit să fie finalizate în decembrie 2013, abia s-au terminat. Lucrările s-au întrerupt de mai multe ori şi pe şantier au murit trei persoane. Meciul de deschidere va arăta dacă la Arena Corinthians există eficienţă în aspecte cruciale cum ar fi circulaţia şi orientarea mulţumii de spectatori (n.r. - capacitatea arenei este de 61.600 de locuri), condiţiile de securitate sau accesul echipelor... În ceea ce priveşte deplasarea spectatorilor la stadion, teoretic nu ar trebui să existe probleme, deoarece angajaţii de la metroul din Sao Paulo au renunţat la greva ce ameninţa să perturbe circulaţia în oraş. După o primă acţiune de grevă, care a durat cinci zile şi a produs haos în capitala economică a Braziliei, angajaţii metroului au votat împotriva lansării unei noi greve, în pofida inflexibilităţii autorităţilor faţă de cererea lor de reangajare a celor 42 de grevişti concediaţi.

Tensiuni sociale au avut loc şi în alte oraşe din Brazilia, dintre acestea Rio de Janeiro confruntându-se cu o grevă parţială de 24 de ore pe aeroporturi şi Natal cu o grevă a şoferilor de autobuz.

Pe reţelele de socializare s-au făcut numeroase apeluri la manifestaţii în nouă din cele 12 oraşe care vor găzdui meciuri de la CM.

Ce ar putea să îi facă pe brazilieni să uite de nemulţumirile lor? Victorii frumoase ale echipei lor naţionale, antrenată de Luis Felipe Scolari. Tehnicianul şi elevii săi vor trebui să nu înşele aşteptările a 200 de milioane de "selecţioneri" brazilieni.

O victorie împotriva Croaţiei ar permite Braziliei să înceapă într-un mod ideal Cupa Mondială.

Şi mai ales, o victorie ar stârni un val de entuziasm de la Natal, Fotaleza şi Recife până la Porto Alegre şi Manaus. Asta şi în contextul polemicilor cu privire la atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar şi a discuţiilor de la Congresul FIFA desfăşurat la Sao Paulo. Un start frumos al Cupei Mondiale ar aduce un aer de sărbătoare.

 

Loading...
Comenteaza