Secretul lui Andone

Secretul lui Andone
CFR are al doilea atac din prima ligă, dar şi unul dintre cele mai complexe jocuri ofensive dintre formaţiile care se luptă la titlu. Ioan Andone (foto), renumit pentru apetitul său ofensiv, a izbutit să-şi clădească şi la Cluj un atac redutabil, conturat în jurul lui Fabbiani, Didy, Semedo, Culio şi Trică.

Liderul la zi al Ligii I a izbutit să marcheze în primele 18 runde ale campionatului nu mai puţin de 32 de goluri şi are al doilea atac după Poli Timişoara, adversarul clujenilor din disputa de duminică.

“Feroviarii” au impresionat în această toamnă prin compartimentul ofensiv, care a pus apărările adverse pe picior greşit în multe momente. Secretul cel mare al atacurilor lui Andone îl reprezintă complexitatea acţiunilor ofensive.

Pe parcursul celor 18 etape, clujenii au marcat în urma unor acţiuni individuale, după pătrunderi în viteză “marca” Semedo, după şuturi de la distanţă şi, chiar dacă mai rar, din faze fixe.

 

Pe viteza “Panterei”

 

Unul dintre motoarele atacurilor CFR-ului este portughezul Semedo. Folosit de Andone pe postul de extremă dreapta, jucătorul de culoare şi-a depăşit cu mare uşurinţă adversarii direcţi graţie vitezei superioare şi a centrat decisiv pentru coechipieri, iar aceştia nu au ratat.

Spre exemplu, în jocul cu rivala Universitatea Cluj, Semedo a pătruns excelent pe dreapta, a trimis în faţa porţii pentru Trică, iar olteanul a îndeplinit o simplă formalitate. Lusitanul a apărut şi la finalizare în partida cu Poli Timişoara, când a dejucat jocul la off-side al bănăţenilor şi l-a lobat pe portarul Marius Popa.

 

Fabbiani şi Trică, individualişti

 

Liderul s-a remarcat de-a lungul celor 18 etape şi prin individualităţile care au schimbat, de multe ori, soarta unui meci. La acest capitol se remarcă cel mai bun străin al Ligii I, argentinianul Cristian Fabbiani, care posedă o forţă impresionantă, dar şi execuţii spectaculoase.

“Căpcăunul”, contestat în debutul sezonului pentru kilogramele în plus, s-a dovedit a fi omul decisiv în victoria din Giuleşti, când - după o degajare a lui Nuno Claro - a pivotat şi l-a executat pe Dani Coman. Şi la Constanţa, Fabbiani a marcat două goluri în urma unor acţiuni individuale, dar şi golul victoriei de la Buzău a venit după un şut din întoarcere, “specialitatea casei” la argentinian.

Decarul Trică a “rezolvat” meciul cu Dacia Mioveni, când a prins un şut de la 25 de metri care a adus trei puncte CFR-ului, olteanul reuşind şi împotriva Universităţii Craiova un gol de senzaţie cu un şut de la distanţă.

 

Percutantul Didy

 

Al doilea atacant al clujenilor, brazilianul Didy nu are vreo calitate fizică remarcabilă, care să îl scoată în evidenţă, însă se remarcă prin “lipiciul” pe care îl are la gol, semănând din acest punct de vedere cu mult mai celebrul Filippo Inzaghi.

Deşi nu este un jucător foarte înalt (1,76 m) fotbalistul adus la începutul anului de la Pacos Ferreira are o detentă impresionantă, reuşind să înscrie multe goluri cu capul. Didy a marcat la Craiova după o centrare de calitate a lui Culio, a punctat şi cu Dinamo, după un serviciu al lui Panin, dar şi în alte dispute.

 Brazilianul este însă un jucător foarte combativ, care vine în ajutorul colegilor din linia mediană pentru a-şi lua mingi şi a ajuta la fluenţa acţiunilor ofensive.

 

Fazele fixe, punctul slab

 

Din cele 32 de goluri ale clujenilor, doar patru goluri au fost marcate din faze fixe, iar alte trei reuşite au venit în urma unor penalty-uri. La acest capitol s-a remarcat argentinianul Culio, care a fost, la toate cele patru reuşite, în postura de servant, la două dintre acestea Fabbiani fiind “capăt de linie”.

 în schimb, din cele 11 goluri primite, nu mai puţin de cinci au fost primite de elevii lui Andone în urma unor faze fixe. La golurile din faze fixe încasate în partida cu Poli Timişoara şi în cea cu Gloria Bistriţa, o mare parte de vină o au şi portarii Stăncioiu, respectiv Nuno Claro.

Loading...
Comenteaza