Secunda istorică: “U” a adus titlul la Cluj după 15 ani! VIDEO / GALERIE FOTO

Secunda istorică: “U” a adus titlul la Cluj după 15 ani! VIDEO / GALERIE FOTO
O aruncare de la peste 10 metri reuşită de Tyler Morris în ultima secvenţă a meciului cu CSU Ploieşti (64-61) a fost decisivă pentru “U” Mobitelco.

În faţa sălii arhipline, care amintea de "vulcanul" din 1996, baschetbaliştii lui Marcel Ţenter au scris istorie pentru "U" şi au îndeplinit visul suporterilor, oprind hegemonia ploieştenilor de la Asesoft tocmai în meciul 6 al finalei. Omul serii a fost americanul Tyler Morris, care a adus victoria izbăvitoare cu un coş marcat de dincolo de mijlocul terenului.

Miza partidei şi-a pus amprenta asupra celor două formaţii încă din start, Paul Chetreanu marcând primele puncte pentru "U" abia după patru minute de joc (2-1). Purtaţi pe val de publicul entuziast, "studenţii" şi-au surprins adversara în mai multe rânduri şi s-au desprins la 13-4, iar tehnicianul prahovenilor, Vladimir Arnautovic, simţind pericolul, a cerut primul time-out al întâlnirii (7). Gazdele au avut iniţiativa şi după timpul de odihnă, câştigând sfertul la o diferenţă de şapte puncte (17-10). Proaspăt introdus pe parchet, Thomson a ridicat suporterii în picioare cu o transformare din spatele liniei de 6,75 metri, iar "U" părea să aibă meciul în mână (20-10, min. 14). De cealaltă parte, Asesoft a mizat la rândul ei pe aruncările de la mare distanţă, însă ploieştenii au ratat ţinta aproape de fiecare dată, indiferent dacă la finalizare s-a aflat Szijarto sau Burlacu.

Totuşi, "asul" din mâneca ploieştenilor s-a dovedit a fi cuplul Ford-Mack, care a păstrat fosta campioană în meci după o serie de aruncări de la linia "liberelor", dar la pauză "U" visa frumos (31-24). Actul al treilea a luat forma unei lupte de care pe care sub cele două panouri, ambele formaţii întrecându-se în execuţii de fineţe sau ratări copilăreşti. Asesoft s-a apropiat periculos în ultimele minute ale sfertului (36-35, min. 28), dar "Zoki" a păstrat "U" în avantaj cu o execuţie de la "trei".

Clujenii au încheiat cea mai importantă partidă a carierei lor într-un nou final incandescent. Americanii-minune ai Universităţii, Morris şi Dykes, şi-au păstrat formaţia în avantaj (51-44, min. 34), iar publicul era realmente în extaz. Au urmat însă mai multe nesincronizări ale "alb-negrilor" şi prahovenii au profitat din plin de fiecare dată (57-55, min. 37). Qaraan a obţinut un coş cu fault în ultimul minut de joc, restabilind egalitatea la 61 şi suporterii vedeau în faţa ochilor coşmarul din sezoanele precedente, când "U" s-a înclinat în ultimele secvenţe. Istoria s-a schimbat însă aseară.

Când nimeni nu se mai aştepta, cu o secundă şi jumătate rămasă din joc, Morris a aruncat mingea din cealaltă jumătate a terenului, iar aceasta a perforat plasa, declanşând isteria în tribune: 64-61 şi trofeul revenea la Cluj pentru prima dată după 15 ani! Imediat fanii au invadat terenul şi au cântat minute bune imnul Universităţii alături de noii eroi ai Clujului. Tehnicianul Marcel Ţenter şi-a îmbrăţişat rând pe rând elevii, după care aceştia l-au purtat pe braţe. Mai apoi, căpitanul Silvăşan şi Cuic au tăiat în mod simbolic plasele celor două inele. Tot "Silvă" a ridicat trofeul deasupra capului în uralele publicului, după care jucătorii au făcut un scurt tur al sălii. Păstrând tradiţia începută în 1996, a urmat celebra baie în Someş, nelipsind preşedintele executiv Mircea Cristescu sau finanţatorul Valentin Nica. După un deceniu şi jumătate de pauză, Clujul baschetbalistic sărbătorea din nou.

Ţenter: "S-a întors roata pentru «U»"

După tradiţionala baie în apele Someşului, omul care a câştigat primul titlu cu "U" în calitate de tehnician, Marcel Ţenter, a declarat că elevii săi s-au autodepăşit în finala cu Asesoft, iar şansa le-a surâs. "Suntem cu toţii extrem de fericiţi, visam de mult timp acest trofeu. Meritul este al băieţilor, dar şi al fanilor, care au fost extraordinari. După mai multe sezoane în care am pierdut pe final contra prahovenilor, roata s-a întors în sfârşit. Vom fi într-o continuă sărbătoare", a conchis Ţenter.

 

 

Loading...
Comenteaza