News alert Cod galben de vânt şi ploi abundente în mai multe judeţe, în weekend. Vizat şi Clujul - HARTA

Cod galben de vânt şi ploi abundente în mai multe judeţe, în weekend. Vizat şi Clujul - HARTA

ANM a emis o atenţionare de vânt puternic, ploi şi răcire accentuată a vremii, valabilă în 29 de judeţe din nordul, centrul şi vestul ţării, pe perioada întregului weekend.

"Începând din dimineaţa zilei de sâmbătă, 31 martie, în Banat, Crişana, Maramureş, apoi şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (31 martie/1 aprilie) local şi în Oltenia vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 - 60 km/h, temporar 65 -75 km/h. La munte, în special în Carpaţii Meridionali, la peste 1.500 metri altitudine, rafalele vor depăşi 80 - 100 km/h", se arată în comunicatul ANM.

În aceste regiuni, din a doua parte a zilei de sâmbătă, 31 martie, ploile vor fi în extindere şi în intensificare, astfel că, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 15 - 25 l/mp, iar în vest şi nord-vest local 30 -40 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, însă duminică valorile termice vor scădea semnificativ, chiar şi cu 10 - 12 grade Celsius. În zona montană, duminică, 1 aprilie, ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar spre seară, în special în Carpaţii Orientali, se va depune strat nou de zăpadă.

Intervalul de valabilitate al acestei atenţionări este: 31 martie, ora 9:00 - 1 aprilie, ora 23:00.

Harta ANM Atenţionare meteorologică Cod Galben

 

De asemenea, ANM a emis o informare de intensificări ale vântului şi ploi moderate cantitativ valabilă pe parcursul zilei de duminică la nivelul întregii ţări.

Astfel, în data de 1 aprilie, în intervalul orar 06:00 - 23:00, în Muntenia, Dobrogea şi Moldova vântul se va intensifica cu viteze de 45 - 55 km/h, temporar 60 km/h şi vor fi intervale de timp în care va ploua, mai ales cu caracter de aversă şi se vor semnala descărcări electrice.

Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp. Vremea va fi în răcire faţă de sâmbătă, iar temperaturile se vor situa în jurul celor normale pentru prima zi de aprilie. 

Loading...
Comenteaza