Temperaturi de cuptor la Cluj. Ce e de făcut

Temperaturi de cuptor la Cluj. Ce e de făcut
| Foto: © ChameleonsEye/Shutterstock

Valul de căldură va persista și se va intensifica în următoarele zile la Cluj, iar disconfortul termic accentuat poate cauza serioase probleme de sănătate persoanelor cu risc, copiilor şi vârstnicilor. 

Meteorologii atrag atenția că valul de căldură care a cuprins cea mai mare parte a regiunilor, va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni și marți, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășescă pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor ajunge până spre 37...38 de grade, iar, pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale

Sfaturile medicilor pentru zilele caniculare

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor se recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10.00-18.00.

Persoanele cu risc crescut la efectele caniculei sunt: copiii, varstnicii, bolnavii cu afectiuni cronice ( in special cardiace si respiratorii), gravidele.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Se recomandă evitarea alcoolului şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Alimentele  proaspete sa fie cumparate din magazine care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Utilizati creme cu factor de protectie mare, care sa fie aplicate pe pielea uscata, cu 15-30 minute inainte de a pleca din casa.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Respectarea acestor recomandari poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte mari.

 

Loading...
Comenteaza